ТРЕТ КОНГРЕС: ФИЗИОТЕРАПИЈА, денес-утре

22-24 септември 2023

Среќни сме да ве известиме дека Здружението на Професионални Физиотерапевти на Р.Македонија е домаќин на „3-от Конгрес на Професионални Физиотерапевти, со меѓународно учество, од 22-24 септември 2023 година во Скопје, Р.С.Македонија.

ПРВО ИЗВЕСТУВАЊЕ

Физиотерапија Македоника Vol. 6

Историја на физиотерапија; 45 години историја на македонската физиотерапија; Физиотерапевти на овие простори и во светот; Физиотерпаијата во БиХ низ историјата; Meѓународен конгрес на физиотерапвти - Вараждин; Развој на физиотерапија во светски рамки; 

Физиотерапија Македоника Vol. 5

Физиотерапевтски пристап и рехабилитација кај парализа на плексус брахијалис; Повреди на nervus ishiadicus,третман и рехабилитација;  Хируршко лекување на dupuytren–ова контрактура; Повреда на периферен моторен неврон; Физиотерапија кај пациенти со повреда на нервус улнарис; Парализа на nervus facialis и негова рехабилитација; 

Физиотерапија Македоника Vol. 4

Спортски повреди : Физиотерапевтски пристап кај латерален епикондилитис, спортски предизвик на 21-от век; Остеоартритисот како одговор на зглобните оптоварувања во спортот; Спортски активности кај лица со онеспособеност; Физиотерапевтска улога во процес на рехабилитација на пациенти;

Известување

Се известуваат сите физиотерапевти кои сакаат да се зачленат во Здружението на Професионални физиотерапевти на Македонија, тоа можат да го направат со пополнување на пристапницата преку нашата веб страница. Пристапницата можете да ја превземете тука: http://zpft.net/clenstvo/pristapnica 

Со пополнување на пристапницата ве молиме да ни пратите ваша дигитална слика во добра резолуција, која ќе послужи за изработка на членска карта. Сите прашања и одговори можете да ги добиете преку нашата емаил адреса: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Прв Конгрес на Здружението на Физиотерапевти на Република Српска

Од 18-21 Мај во Бања Лука, Република Српска-БиХ ќе се оддржи Прв Конгрес на Здружението на Физиотерапевти на Република Српска. 

Сите информации можете да ги најдете на нивната веб страна: http://ufrs.net

 Прво Известување (688KB)

Прв конгрес на лица со посебни потреби

На покана на Претседателката на Здружението „Дајте ни Крилја“, Ребека Јанковска-Ристески, Ве покануваме на Првиот меѓународен Конгрес на лица со посебни потреби.

Конгресот ќе започне на 13-ти октомври во хотелот Александар Палас во Скопје, заедно со Педијатриската школа. На 14-ти и 15-ти октомври (петок и сабота), Конгресот продолжува во Конгресниот центар на Скопски Саем со научни предавања и најразлични области со домашни и страни предавачи. Паралелно со научните предавања, во Конгресниот центар на Скопски Саем, ќе се одвиваат и неколку работилници.  Како последна манифестација, на 16-ти октомври (недела), во Дом на АРМ по трет пат ќе се одржи Балот на различности.  На балот ќе настапат музичари, актери, водители од земјава и странство, каде во секој сегмент се вклучени и лица со посебни потреби. 

Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија е партнер на Првиот Меѓународен Конгрес на лица со посебни потреби, и нашата соработка продолжува за доброто на нашите пациенти.

Сите информации можете да ги најдете на страната на Здружението Дајте ни Крилја: http://www.dajtenikrilja.mk/ 

 Програма (2.65MB)

ВЕ ЧЕКАМЕ

 

А ЗОШТО ДА НЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ?

ДА ГИ СПОИМЕ НАШИТЕ СВЕТОВИ!

 

Работилница за Бобат техника - “Невролошки развоен третман“ (26.10.2017)

 
Почитувани колеги

Ве известуваме дека Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија организира работилница за Бобат техника. Работилницата ќе ја води познатиот светски инструктор Сакис Адамидис од Грција. Не ја пропуштајте можноста да се запознаете со една од врвните невролошки техники. Bobath и во Македонија! Претседател

м-р Горан Саневски

Осми број на списанието „Физиотерапија македоника“ Рехабилитација на ретки заболувања

СОДРЖИНА

1. Весна Алексовска - Ретки болести во Република Македонија

2. Горан Саневски - Херба панацеа, надеж или фикција

3. Прв европски договор помеѓу лекари и физиотерапевти

4. Деан Шкартов - Кристалотерапија (Светот на кристалите)

5. Горан Саневски - Пракса базирана на докази

6. Интервју со Ребека Јанковска - Ристески

7. Маја Улк - Фасција, сврзно ткиво во човековиот организам

8. Мирјана Златковиќ - Артрогрипоза (Arthrogryposis multiplex congenita)

9. Славен Меѓимурец - Како повијесно повезати македонски и хрватски народ удаљен готово 1000 км

10. Ивана Павлоска - Osteogenesis imperfecta - Кршливи коски

11. Ирена Ицовска - Улогата на физиотерапевтот кај пациенти со деменција

Прва регионална конференција на физиотерапевти, 2-3 Септември 2016

 Програма (MK)   Program (EN)

  English   Information Document  Application Form
  Македонски   Информации  Преземи пријава 
  Latinica   Информации   Prezemi Prijava

Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија ја организира Првата Регионална Физиотерапевтска Конференција од 02-03 IX. 2016 година во Скопје, во Хотел Порта. Ги повикуваме сите заинтересирани колеги и колешки да земат учество. На Конференција ќе имаме видни предавачи кои ќе зборат за предизвиците со кои се сретнуваме во физиотерапијата како и решенија за надминување на истите. Програмот е содржи четири пленарни сесии:

1. Едукација во физиотерапија

2. Коморна работа

3. Услови и цена на труд

4. Физиотерапија базирана на докази

На Kоференцијата ќе бидат присутни и првите луѓе на Европската регија на Светската конфедерација на физиотерапевти, претседателката Г-ѓа Сара Базин и член на извршниот одбор Џон ди Каро.

 

Повелете, Ве чекаме!

Претседател на ЗПФТ

м-р Горан Саневски

Кои сме ние?

Здружението на професионалните физиотерапевти на Република Македонија е независна и непрофитна асоцијација која ги обединува сите физиотерапевти на територијата на Република Македонија, без оглед на националната припадност и политичкото убедување и има својство на правно лице.

 

 

 

 

 

 

 

Што е физиотерапевт?

Физиотерапевтот е здравствен работник кој самостојно и одговорно ги извршува своите обврски и ја води физиотерапевтската рехабилитација. Работи со сите старосни групи пациенти од сите национални и политички определувања. Физиотерапевтот е оспособен за соработка во постапките на физиотерапевтската проценка како и за давање на терапија и рехабилитација / хабилитација на пациентите.

 

 

Изминати Активности

KONGRESI I 3-të I FIZIOTERAPEUTËVE PROFESIONAL - 2023, SHKUP

13 February 2023
KONGRESI I 3-të I FIZIOTERAPEUTËVE PROFESIONAL - 2023, SHKUP

English | Makedonski | Shqip LAJMËRIMI I PARË „PHYSIOTHERAPY: today-tomorrow“ Kemi nderin t’ju informojmë se Shoqata e fizioterapeutëve profesional të Republikës së Maqedonisë është nikoqir i Kongresit të tretë të...

3rd CONGRESS OF PROFESSIONAL PHYSIOTHERAPISTS – 2023, SKOPJE

13 February 2023
3rd CONGRESS OF PROFESSIONAL PHYSIOTHERAPISTS – 2023, SKOPJE

English | Makedonski | Shqip FIRST NOTICE „PHYSIOTHERAPY: today-tomorrow“ We are happy to inform you that the Association of Professional Physiotherapists of the Republic of Macedonia is hosting the 3rd...

3 КОНГРЕС НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ФИЗИОТЕРАПЕВТИ – 2023, СКОПЈЕ

13 February 2023
3 КОНГРЕС НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ФИЗИОТЕРАПЕВТИ – 2023, СКОПЈЕ

English | Makedonski | Shqip ПРВО ИЗВЕСТУВАЊЕ „ФИЗИОТЕРАПИЈА, денес-утре“ Среќни сме да ве известиме дека Здружението на Професионални Физиотерапевти на Р.Македонија е домаќин на „3-от Конгрес на Професионални Физиотерапевти, со...

KONGRESI I DYTË - EKSPERIENCA DHE PERSPEKTIVAT NË FIZIOTERAPI (19-22.09.2019, OHRID)

29 March 2019
KONGRESI I DYTË - EKSPERIENCA DHE PERSPEKTIVAT NË FIZIOTERAPI (19-22.09.2019, OHRID)

Македонски | English | Shqip KONGRESI I DYTË Hoteli Nova Riviera, Ohër – Maqedoni 19 – 22. IX 2019, ОHRID Shoqata e fizioterapeutëve profesional të Maqedonisë e organizon Kongresin e...

SECOND CONGRESS - EXPERIENCES AND PERSPECTIVES IN PHYSIOTHERAPY (19-22.09.2019, OHRID)

09 February 2019
SECOND CONGRESS - EXPERIENCES AND PERSPECTIVES IN PHYSIOTHERAPY (19-22.09.2019, OHRID)

Македонски | English | Shqip SECOND CONGRESS Hotel Nova Riviera, Ohrid, Macedonia 19th - 22 September 2019, OHRID The Association of Professional Physiotherapists of Macedonia organizes the Second Congress with ...

ВТОР КОНГРЕС - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ФИЗИОТЕРАПИЈА (19 - 22.09.2019, ОХРИД)

09 February 2019
ВТОР КОНГРЕС - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ФИЗИОТЕРАПИЈА (19 - 22.09.2019, ОХРИД)

English | Makedonski | Shqip ВТОР КОНГРЕС Хотел Нова Ривиера, ОХРИД-Македонија 19 - 22 септември 2019, ОХРИД Здружението на професионални физиотерапевти на Македонија го организира Вториот Конгрес со меѓународно учество....

НЕВРО РЕХАБИЛИТАЦИЈА

26 August 2018
НЕВРО РЕХАБИЛИТАЦИЈА

Курсот содржи: - Теоретски вовед во современа невро-рехабилитација, - опис на Clinimetrics кои се користат во модерна невро-рехабилитација, - демонстрација на пациенти и многу практични вежби. Предавач: Сакис Адамидис, Фт.,...

7ми конгрес на физиотерапевти (08-11 октомври 2015, Ниш)

16 November 2015
7ми конгрес на физиотерапевти (08-11 октомври 2015, Ниш)

Од 08 до 11 октомври 20015, во Ниш се одржа седмиот конгрес на физиотерапевти на Србија. Simple Image Gallery Extended

FIRST CONGRESS - „PHYSIOTHERAPY - CHALLENGES IN THE 21ST CENTURY“

04 February 2015
FIRST CONGRESS - „PHYSIOTHERAPY - CHALLENGES IN THE 21ST CENTURY“

FIRST CONGRESS Hotel RIVIERA, Ohrid--Macedonia17- 20 September 2015 INSTRUCTIONS FOR AUTHORS APPLICATION The association of Professional Physiotherapists of Macedonia organizes the First Congress of the Physiotherapists of Macedonia with international...

Спонзори

 
 

 
Copyright © 2023 Здружение на професионални физиотерапевти на Република Македонија. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.