ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ И АПСТРАКТИ

ТРЕТ КОНГРЕС: ФИЗИОТЕРАПИЈА, денес-утре 22-24 септември 2023

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ

Физиотерапија Македоника Vol. 6

Историја на физиотерапија; 45 години историја на македонската физиотерапија; Физиотерапевти на овие простори и во светот; Физиотерпаијата во БиХ низ историјата; Meѓународен конгрес на физиотерапвти - Вараждин; Развој на физиотерапија во светски рамки; 

Физиотерапија Македоника Vol. 5

Физиотерапевтски пристап и рехабилитација кај парализа на плексус брахијалис; Повреди на nervus ishiadicus,третман и рехабилитација;  Хируршко лекување на dupuytren–ова контрактура; Повреда на периферен моторен неврон; Физиотерапија кај пациенти со повреда на нервус улнарис; Парализа на nervus facialis и негова рехабилитација; 

Физиотерапија Македоника Vol. 4

Спортски повреди : Физиотерапевтски пристап кај латерален епикондилитис, спортски предизвик на 21-от век; Остеоартритисот како одговор на зглобните оптоварувања во спортот; Спортски активности кај лица со онеспособеност; Физиотерапевтска улога во процес на рехабилитација на пациенти;

Осми број на списанието „Физиотерапија македоника“ Рехабилитација на ретки заболувања

СОДРЖИНА

1. Весна Алексовска - Ретки болести во Република Македонија

2. Горан Саневски - Херба панацеа, надеж или фикција

3. Прв европски договор помеѓу лекари и физиотерапевти

4. Деан Шкартов - Кристалотерапија (Светот на кристалите)

5. Горан Саневски - Пракса базирана на докази

6. Интервју со Ребека Јанковска - Ристески

7. Маја Улк - Фасција, сврзно ткиво во човековиот организам

8. Мирјана Златковиќ - Артрогрипоза (Arthrogryposis multiplex congenita)

9. Славен Меѓимурец - Како повијесно повезати македонски и хрватски народ удаљен готово 1000 км

10. Ивана Павлоска - Osteogenesis imperfecta - Кршливи коски

11. Ирена Ицовска - Улогата на физиотерапевтот кај пациенти со деменција

Прва регионална конференција на физиотерапевти, 2-3 Септември 2016

 Програма (MK)   Program (EN)

  English   Information Document  Application Form
  Македонски   Информации  Преземи пријава 
  Latinica   Информации   Prezemi Prijava

Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија ја организира Првата Регионална Физиотерапевтска Конференција од 02-03 IX. 2016 година во Скопје, во Хотел Порта. Ги повикуваме сите заинтересирани колеги и колешки да земат учество. На Конференција ќе имаме видни предавачи кои ќе зборат за предизвиците со кои се сретнуваме во физиотерапијата како и решенија за надминување на истите. Програмот е содржи четири пленарни сесии:

1. Едукација во физиотерапија

2. Коморна работа

3. Услови и цена на труд

4. Физиотерапија базирана на докази

На Kоференцијата ќе бидат присутни и првите луѓе на Европската регија на Светската конфедерација на физиотерапевти, претседателката Г-ѓа Сара Базин и член на извршниот одбор Џон ди Каро.

 

Повелете, Ве чекаме!

Претседател на ЗПФТ

м-р Горан Саневски

Курс по EASYTAPE метода (2 и 3 Април 2016)

Поради голем интерес, Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија повторно организира курс по ЕАЅУТАРЕ методата. Курсот ќе се одржи во Скопје од 2 - 3 Април 2016, во просториите на BAUERFEIND, ул. 50-та Дивизија 24А, до Клинички центара со почеток во 10 часот.

Курсот ќе го води акредитиран инструктор од Бања Лука, Дипл. фт., Дијана Брборовиќ.

Цената на курсот за членови изнесува 130 €. За нечленови изнесува 160 €.

Во цената се вклучени: 2 ленти и скрипта.

Простор, терапевтски кревети, храна и пијалок, обезбедува организаторот на курсот.

СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА КУРСОТ ДА СЕ ПРИЈАВАТ  ВО ЗДРУЖЕНИЕТО.

Лица за контакт:

Николина Смилевска 077/ 837 021 

Ивана Павловска077/ 967 263

Прв конгрес на лица со посебни потреби

На покана на Претседателката на Здружението „Дајте ни Крилја“, Ребека Јанковска-Ристески, Ве покануваме на Првиот меѓународен Конгрес на лица со посебни потреби.

Конгресот ќе започне на 13-ти октомври во хотелот Александар Палас во Скопје, заедно со Педијатриската школа. На 14-ти и 15-ти октомври (петок и сабота), Конгресот продолжува во Конгресниот центар на Скопски Саем со научни предавања и најразлични области со домашни и страни предавачи. Паралелно со научните предавања, во Конгресниот центар на Скопски Саем, ќе се одвиваат и неколку работилници.  Како последна манифестација, на 16-ти октомври (недела), во Дом на АРМ по трет пат ќе се одржи Балот на различности.  На балот ќе настапат музичари, актери, водители од земјава и странство, каде во секој сегмент се вклучени и лица со посебни потреби. 

Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија е партнер на Првиот Меѓународен Конгрес на лица со посебни потреби, и нашата соработка продолжува за доброто на нашите пациенти.

Сите информации можете да ги најдете на страната на Здружението Дајте ни Крилја: http://www.dajtenikrilja.mk/ 

 Програма (2.65MB)

ВЕ ЧЕКАМЕ

 

А ЗОШТО ДА НЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ?

ДА ГИ СПОИМЕ НАШИТЕ СВЕТОВИ!

 

Успешно завршен курс по EasyTaping методата, во организација на Здружение на професионални физиотерапевти на Македонија

 

Успешно завршен курс по EasyTaping методата, во организација на Здружение на професионални физиотерапевти на Македонија

Инструктор, Дијана Брборовиќ; 24-25 октомври 2015 Скопје, Македонија

Кои сме ние?

Здружението на професионалните физиотерапевти на Република Македонија е независна и непрофитна асоцијација која ги обединува сите физиотерапевти на територијата на Република Македонија, без оглед на националната припадност и политичкото убедување и има својство на правно лице.

 

 

 

 

 

 

 

Што е физиотерапевт?

Физиотерапевтот е здравствен работник кој самостојно и одговорно ги извршува своите обврски и ја води физиотерапевтската рехабилитација. Работи со сите старосни групи пациенти од сите национални и политички определувања. Физиотерапевтот е оспособен за соработка во постапките на физиотерапевтската проценка како и за давање на терапија и рехабилитација / хабилитација на пациентите.

 

 

Изминати Активности

TRET KONGRES Hotel Panoramika, Skopje, Makedoniјa 22-24 Septemvri 2023

18 April 2023
TRET KONGRES Hotel Panoramika, Skopje, Makedoniјa 22-24 Septemvri 2023

English | Македонски | Shqip Združenieto na profesionalni fizioterapevti na Makedonija go organizira Tretiot Kongres so međunarodno učestvo. „FIZIOTERAPIJA, DENES - UTRE“ Upatstvo za avtorite PRIJAVA Počituvani kolegi i koleški,...

KONGRESI I TRETË Hoteli Panoramika, Shkupi – Maqedoni 22-24.IX 2023

18 April 2023
KONGRESI I TRETË Hoteli Panoramika, Shkupi – Maqedoni 22-24.IX 2023

English | Македонски | Latinica | Shqip Shoqata e fizioterapeutëve profesional të Maqedonisë e organizon Kongresin e Tretë me pjesëmarrje ndërkombëtare. „KONGRESI I TRETË – „Fizioterapia: sot - nesër“ Udhëzime...

THIRD CONGRESS Hotel Panoramika, Skopje, Macedonia 22-24 September 2023

18 April 2023
THIRD CONGRESS Hotel Panoramika, Skopje, Macedonia 22-24 September 2023

English | Македонски | Latinica | Shqip The Association of Professional Physiotherapists of Macedonia organizes it’s Third Congress with international participation. “PHYSIOTHERAPY: TODAY - TOMORROW“ PROGRAM Instructions for the Authors...

KONGRESI I 3-të I FIZIOTERAPEUTËVE PROFESIONAL - 2023, SHKUP

13 February 2023
KONGRESI I 3-të I FIZIOTERAPEUTËVE PROFESIONAL - 2023, SHKUP

English | Makedonski | Shqip LAJMËRIMI I PARË „PHYSIOTHERAPY: today-tomorrow“ Kemi nderin t’ju informojmë se Shoqata e fizioterapeutëve profesional të Republikës së Maqedonisë është nikoqir i Kongresit të tretë të...

3rd CONGRESS OF PROFESSIONAL PHYSIOTHERAPISTS – 2023, SKOPJE

13 February 2023
3rd CONGRESS OF PROFESSIONAL PHYSIOTHERAPISTS – 2023, SKOPJE

English | Makedonski | Shqip FIRST NOTICE „PHYSIOTHERAPY: today-tomorrow“ We are happy to inform you that the Association of Professional Physiotherapists of the Republic of Macedonia is hosting the 3rd...

3 КОНГРЕС НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ФИЗИОТЕРАПЕВТИ – 2023, СКОПЈЕ

13 February 2023
3 КОНГРЕС НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ФИЗИОТЕРАПЕВТИ – 2023, СКОПЈЕ

English | Makedonski | Shqip ПРВО ИЗВЕСТУВАЊЕ „ФИЗИОТЕРАПИЈА, денес-утре“ Среќни сме да ве известиме дека Здружението на Професионални Физиотерапевти на Р.Македонија е домаќин на „3-от Конгрес на Професионални Физиотерапевти, со...

KONGRESI I DYTË - EKSPERIENCA DHE PERSPEKTIVAT NË FIZIOTERAPI (19-22.09.2019, OHRID)

29 March 2019
KONGRESI I DYTË - EKSPERIENCA DHE PERSPEKTIVAT NË FIZIOTERAPI (19-22.09.2019, OHRID)

Македонски | English | Shqip KONGRESI I DYTË Hoteli Nova Riviera, Ohër – Maqedoni 19 – 22. IX 2019, ОHRID Shoqata e fizioterapeutëve profesional të Maqedonisë e organizon Kongresin e...

SECOND CONGRESS - EXPERIENCES AND PERSPECTIVES IN PHYSIOTHERAPY (19-22.09.2019, OHRID)

09 February 2019
SECOND CONGRESS - EXPERIENCES AND PERSPECTIVES IN PHYSIOTHERAPY (19-22.09.2019, OHRID)

Македонски | English | Shqip SECOND CONGRESS Hotel Nova Riviera, Ohrid, Macedonia 19th - 22 September 2019, OHRID The Association of Professional Physiotherapists of Macedonia organizes the Second Congress with ...

ВТОР КОНГРЕС - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ФИЗИОТЕРАПИЈА (19 - 22.09.2019, ОХРИД)

09 February 2019
ВТОР КОНГРЕС - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ФИЗИОТЕРАПИЈА (19 - 22.09.2019, ОХРИД)

English | Makedonski | Shqip ВТОР КОНГРЕС Хотел Нова Ривиера, ОХРИД-Македонија 19 - 22 септември 2019, ОХРИД Здружението на професионални физиотерапевти на Македонија го организира Вториот Конгрес со меѓународно учество....

Спонзори

Copyright © 2024 Здружение на професионални физиотерапевти на Република Македонија. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.