ТРЕТ КОНГРЕС: ФИЗИОТЕРАПИЈА, денес-утре

22-24 септември 2023

Среќни сме да ве известиме дека Здружението на Професионални Физиотерапевти на Р.Македонија е домаќин на „3-от Конгрес на Професионални Физиотерапевти, со меѓународно учество, од 22-24 септември 2023 година во Скопје, Р.С.Македонија.

ПРВО ИЗВЕСТУВАЊЕ

Физиотерапија Македоника Vol. 6

Историја на физиотерапија; 45 години историја на македонската физиотерапија; Физиотерапевти на овие простори и во светот; Физиотерпаијата во БиХ низ историјата; Meѓународен конгрес на физиотерапвти - Вараждин; Развој на физиотерапија во светски рамки; 

Физиотерапија Македоника Vol. 5

Физиотерапевтски пристап и рехабилитација кај парализа на плексус брахијалис; Повреди на nervus ishiadicus,третман и рехабилитација;  Хируршко лекување на dupuytren–ова контрактура; Повреда на периферен моторен неврон; Физиотерапија кај пациенти со повреда на нервус улнарис; Парализа на nervus facialis и негова рехабилитација; 

Физиотерапија Македоника Vol. 4

Спортски повреди : Физиотерапевтски пристап кај латерален епикондилитис, спортски предизвик на 21-от век; Остеоартритисот како одговор на зглобните оптоварувања во спортот; Спортски активности кај лица со онеспособеност; Физиотерапевтска улога во процес на рехабилитација на пациенти;

7 април 2020 година, Светскиот ден на здравјето

Здравјето е едно од основните човекови права и од најголема важност. Напорите кои ги прават физиотерапевтите е да се изгради и поголема свест за здравјето, бидејќи тоа претставува приоритет за нормален и квалитетен живот. Здружението на Професионални Физиотерапевти на Р.Македонија континуирано работи на едукација на физиотерапевтите кои со останатите здравствени работници придонесуваат за подобра здравствена заштита на нашите граѓани. Што би рекол Цицерон, Здравјето е најголемото богатство!

Едукација EmmTech 22.02.2020

Ги известуваме сите физиотерапевти дека пријавувањето за EMM-Tech краток курс, е во тек. По успешно завршен курс, секој учесник добива признат сертификат на Англиски и по потреба на Германски јазик!

Курсот го води, лиценциран инструктор по EMM-Tech техника, Маја Ракиќ од Белград, Р.Србија.

Информации и пријавување преку нашата емаил адреса: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., или на тел.075/525-011.

 

НЕВРО РЕХАБИЛИТАЦИЈА 5 - 7 октомври 2018

Голема благодарност до Славеј-центар за ортотика и протетика од Скопје за помошта околу реализацијата на курсот по Невро Рехабилитација. Честитки до колегите кои го завршија курсот и се стекнаа со знаење и вештини за третман на пациенти со невролошки заболувања, кои секогаш претставуваат предизвик на секој физиотерапевт. Благодарност и до инструкторот Сакис Адамидис од Грција кој на нашите колеги навистина несебично го предава своето знаење и долгогодишното богато искуство!

ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ!!!

Ги молиме сите наши колеги физиотерапевти во ова лошо време да останат смирени и фокусирани на личната заштита, заштита кон пациентите како и своите најблиски.   

Нашата гранка (како и поголем дел на гранки во медицината) е изложена на близок и постојан контакт со пациенти. Физиотерапевтите се во континуиран контакт со болните, не еден ден, туку со недели и месеци. Многу луѓе и не знаат со какви се пациенти работиме и кои се ризици постојат во рехабилитација. Обичниот граѓанин од многу причини, тоа не може ниту да го види, а и нема потреба.

Во оваа вонредна состојба бидете на висина на задачата, и бидете во личен ФОКУС за случувањата околу вас. 

Најголем проблем е граѓанската неодговорност и несериозност, посебно меѓу здравствените работници кои треба да бидат на првата линија на заштита. Сведоци сме на неприфатливи пропусти на сите нивои на здравствена заштита. И затоа апелираме до сите физиотерапевти, својата сериозност и својата професионалност да ги стават во служба на работата.   

МАРАТОН, SKOPJE RUN 10K, 7 Октомври 2018

Како дел од поддршката за СОС Детско село, Здружението на Професионални Физиотерапевти на Република Македонија, зема активно учество и беше дел од Маратонот, Скопје 2018, RUN 10K. Честитки до нашите физиотерапевти за истрчаните километри како и до специјалниот гостин Сузана Турунџиева. 

Курс за MULLIGAN концепт

Поради голем интерес за едукација, Здружението на Професионални Физиотерапевти на Македонија во месец Ноември 2019 година, организира курс за MULLIGAN концепт (https://www.bmulligan.com/).

Сите заинтересирани физиотерапевти кои сакаат да партиципираат на курсот, можат да се информираат преку нашата емаил адреса: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Со почит ЗПФТ

Кои сме ние?

Здружението на професионалните физиотерапевти на Република Македонија е независна и непрофитна асоцијација која ги обединува сите физиотерапевти на територијата на Република Македонија, без оглед на националната припадност и политичкото убедување и има својство на правно лице.

 

 

 

 

 

 

 

Што е физиотерапевт?

Физиотерапевтот е здравствен работник кој самостојно и одговорно ги извршува своите обврски и ја води физиотерапевтската рехабилитација. Работи со сите старосни групи пациенти од сите национални и политички определувања. Физиотерапевтот е оспособен за соработка во постапките на физиотерапевтската проценка како и за давање на терапија и рехабилитација / хабилитација на пациентите.

 

 

Изминати Активности

KONGRESI I 3-të I FIZIOTERAPEUTËVE PROFESIONAL - 2023, SHKUP

13 February 2023
KONGRESI I 3-të I FIZIOTERAPEUTËVE PROFESIONAL - 2023, SHKUP

English | Makedonski | Shqip LAJMËRIMI I PARË „PHYSIOTHERAPY: today-tomorrow“ Kemi nderin t’ju informojmë se Shoqata e fizioterapeutëve profesional të Republikës së Maqedonisë është nikoqir i Kongresit të tretë të...

3rd CONGRESS OF PROFESSIONAL PHYSIOTHERAPISTS – 2023, SKOPJE

13 February 2023
3rd CONGRESS OF PROFESSIONAL PHYSIOTHERAPISTS – 2023, SKOPJE

English | Makedonski | Shqip FIRST NOTICE „PHYSIOTHERAPY: today-tomorrow“ We are happy to inform you that the Association of Professional Physiotherapists of the Republic of Macedonia is hosting the 3rd...

3 КОНГРЕС НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ФИЗИОТЕРАПЕВТИ – 2023, СКОПЈЕ

13 February 2023
3 КОНГРЕС НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ФИЗИОТЕРАПЕВТИ – 2023, СКОПЈЕ

English | Makedonski | Shqip ПРВО ИЗВЕСТУВАЊЕ „ФИЗИОТЕРАПИЈА, денес-утре“ Среќни сме да ве известиме дека Здружението на Професионални Физиотерапевти на Р.Македонија е домаќин на „3-от Конгрес на Професионални Физиотерапевти, со...

KONGRESI I DYTË - EKSPERIENCA DHE PERSPEKTIVAT NË FIZIOTERAPI (19-22.09.2019, OHRID)

29 March 2019
KONGRESI I DYTË - EKSPERIENCA DHE PERSPEKTIVAT NË FIZIOTERAPI (19-22.09.2019, OHRID)

Македонски | English | Shqip KONGRESI I DYTË Hoteli Nova Riviera, Ohër – Maqedoni 19 – 22. IX 2019, ОHRID Shoqata e fizioterapeutëve profesional të Maqedonisë e organizon Kongresin e...

SECOND CONGRESS - EXPERIENCES AND PERSPECTIVES IN PHYSIOTHERAPY (19-22.09.2019, OHRID)

09 February 2019
SECOND CONGRESS - EXPERIENCES AND PERSPECTIVES IN PHYSIOTHERAPY (19-22.09.2019, OHRID)

Македонски | English | Shqip SECOND CONGRESS Hotel Nova Riviera, Ohrid, Macedonia 19th - 22 September 2019, OHRID The Association of Professional Physiotherapists of Macedonia organizes the Second Congress with ...

ВТОР КОНГРЕС - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ФИЗИОТЕРАПИЈА (19 - 22.09.2019, ОХРИД)

09 February 2019
ВТОР КОНГРЕС - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ФИЗИОТЕРАПИЈА (19 - 22.09.2019, ОХРИД)

English | Makedonski | Shqip ВТОР КОНГРЕС Хотел Нова Ривиера, ОХРИД-Македонија 19 - 22 септември 2019, ОХРИД Здружението на професионални физиотерапевти на Македонија го организира Вториот Конгрес со меѓународно учество....

НЕВРО РЕХАБИЛИТАЦИЈА

26 August 2018
НЕВРО РЕХАБИЛИТАЦИЈА

Курсот содржи: - Теоретски вовед во современа невро-рехабилитација, - опис на Clinimetrics кои се користат во модерна невро-рехабилитација, - демонстрација на пациенти и многу практични вежби. Предавач: Сакис Адамидис, Фт.,...

7ми конгрес на физиотерапевти (08-11 октомври 2015, Ниш)

16 November 2015
7ми конгрес на физиотерапевти (08-11 октомври 2015, Ниш)

Од 08 до 11 октомври 20015, во Ниш се одржа седмиот конгрес на физиотерапевти на Србија. Simple Image Gallery Extended

FIRST CONGRESS - „PHYSIOTHERAPY - CHALLENGES IN THE 21ST CENTURY“

04 February 2015
FIRST CONGRESS - „PHYSIOTHERAPY - CHALLENGES IN THE 21ST CENTURY“

FIRST CONGRESS Hotel RIVIERA, Ohrid--Macedonia17- 20 September 2015 INSTRUCTIONS FOR AUTHORS APPLICATION The association of Professional Physiotherapists of Macedonia organizes the First Congress of the Physiotherapists of Macedonia with international...

Спонзори

 
 

 
Copyright © 2023 Здружение на професионални физиотерапевти на Република Македонија. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.